Minden gyerek más, gyakran halljuk, de nem is fogjuk fel mennyire. Ebben az alvás kalkulátorban megnézheted, hogy mennyit kell aludnia a babádnak. Valójában ez egy nagy széles skála. Mikor azt hallod, hogy ennyit és ennyit kell aludnia egy ennyi idős babának, igazából átlagokat hallasz. Ami onnan jön, hogy sok baba kevesebbet alszik, mások meg sokkal többet és mind normális, egészséges babák. Ebben a táblázatban nem csak az átlag van benne, hanem az is, hogy a babák 95%-a valójában mennyit alszik.

1-2 hónapos baba

Az első három hónapban a babák alvásigénye nagyon különböző. Az is normális, ha csak 8-9 órát alszik, összesen 24 órában. És az is, hogy ha 19 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 14-15 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 9 és 19 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 8 órát alszanak a babák, nappal pedig 6-7 órát. Így ha úgy érzed, hogy a te babád nem alszik semmit nappal, az is normális lehet. Valójában sokszor arról van szó, hogy a kisbabák szeretnek 10-20 percre szundikálni, ahelyett, hogy 2-3 órát egyben aludnának. Ez egy normális jelenség.

Ha többet szeretnél tudni a kisbabád alvásáról, ezt a blogbejegyzést olvasd el:

3-5 hónapos baba

A 3-5 hónapos babák is még nagyon különbözően alszanak. Az is normális, ha csak 10 órát alszik a babád, összesen 24 órában. És az is, hogy ha 19 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 14-15 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babának, hiszen a babák 96%-a 10 és 19 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 10 órát alszanak a babák, nappal pedig 4-5 órát. De ne ijedj meg, ha a tiéd kevesebbet alszik! Az is normális lehet, hiszen vannak babák, akik összesen alszanak 10 órát a 24-ből ennyi idősen. 3-4 hónaposan sok baba alvásritmusa megváltozik. Lehet, hogy eddig alig ébred éjszaka és most elkezdett óránként kelni. 

6-8 hónapos baba

A 6-8 hónapos babák is még nagyon különbözően alszanak. Az is normális, ha csak 10.4 órát alszik a babád, összesen 24 órában. És az is, hogy ha 18.1 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 14.2 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 10.4 és 18.1 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 11 órát alszanak a babák, nappal pedig 3.4 órát. 3-4 hónaposan sok baba alvásritmusa megváltozik. Lehet, hogy eddig alig ébred éjszaka és most elkezdett óránként kelni.

9-11 hónapos baba

A 9-11 hónapos babáknál normális, ha csak 10.5 órát alszanak összesen 24 órában. És az is, hogy ha 17.4 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 13.9 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 10.5 és 17.4 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 11.2 órát alszanak a babák, nappal pedig csupán 2.8 órát. A nappali alvásigény folyamatosan csökken.

12-17 hónapos baba

1 éves kor körül már nagy változásokat várunk az alvásban. Hogy nappal csak egyszer aludjon, de sok baba másfél-két éves korig kétszer alszik, ez teljesen normális. Lehet, hogy éjjel 11.4 órát alszik a babád, összesen 24 órában. És az is lehet, hogy 16 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 13.9 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 11.4 és 16 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 11.7 órát alszanak a babák, nappal pedig 2.4 órát. Ha éjszaka gyakran ébred a babád akkor ezt a blogcikkünket olvasd el: 

18-23 hónapos baba

1.5 éves kor után már nagyon türelmetlenek vagyunk. Várjuk, hogy átaludja az éjszakát, de még normális, hogy ébred. Sok baba ilyenkor kezd el egyszer aludni nappal, ez teljesen normális. Lehet, hogy éjjel 11.1 órát alszik a babád, összesen 24 órában. És az is lehet, hogy 16 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 13.2 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 11.1 és 16 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 11.6 órát alszanak a babák. Nappal pedig 2 órát, de ez nem azt jelenti, hogy az a jó, ha legalább 2 órát alszik a babád délután. Vannak gyerekek, akik ilyenkor már nem is minden nap alszanak délután és vannak, akik alszanak 3 órát.

24 hónapos baba

2 éves kor körül már nagy változásokat várunk az alvásban. A legtöbb gyerek már csak egyszer alszik, és olyan is van, aki nem minden nap alszik délután, ez teljesen normális. Lehet, hogy 10.8 órát alszik a babád, összesen 24 órában. És az is lehet, hogy 15.6 órát alszik. Az átlagos alvásigény így 13.2 órára jön ki. De ez nem jelenti azt, hogy ennyit KELL! aludnia egy babábnak, hiszen a babák 96%-a 10.8 és 15.6 óra között alszik. Éjszaka átlagosan 11.5 órát alszanak a babák, nappal pedig 1.8 órát. 

2-3 éves gyerek

Sok gyerek van, aki nem minden nap alszik délután és olyan is, aki elhadja a délutáni alvást ilyenkorra, ez teljesen normális. Lehet, hogy 9.5 órát alszik a gyermeked, összesen 24 órában. És az is lehet, hogy 12 órát alszik. Nappal lehet, hogy csak egy fél órát szundikál és az is lehet, hogy nagyokat alszik, több órát.

3-4 éves gyerek

A három-négy éves gyerekek 8-12 óra között alszanak 24 órában. Sokan már nem alszanak délután, vagy csak párszor egy héten. Éjjel még ébredhetnek, de a sűrű, óránkénti ébredés ilyenkorra el szokott múlni teljesen.

4-6 éves gyerek

Az ennyi idős gyerekek 8-11 óra között alszanak. Néhányan alszanak még délután, ami attól is függ, hogy mikor ébrednek reggel és hogy mentek-e óvodába.

A tudományos kutatásokat, ami alapján össze lett állítva a kalkulátor itt találod egy helyen:

👉 https://parentingscience.com/baby-sleep-requirements/

👉 https://parentingscience.com/sleep-requirements-2/