A legtöbb szülőnek nagy fejtőrést okoz, hogy hogyan öltöztesse éjszakára babát. Félünk, hogy megfázik, takargatjuk, és nem is tudjuk milyen rosszat teszünk vele.

A legnagyobb veszél a túlmelegedés

A babák számára itt a 21- században nem a megfázás a legnagyobb veszély, hanem a pont a túlmelegedés, túlöltöztetés. A nemzetközi ajánlások szerint a szoba 16-20 fok között legyen. És ebben sincs szükség extra sok réteg ruházatra. Egy pizsama, kezeslábas elég lehet. Használhattok vékony takarót is.

De nem fog így megfázni?

A babák testfelülete sokkal kisebb, mint a miénk. Így sokkal kevésbé hatékonyan tudják leadni a hőt. Ráadásul 3-4 hónapos kortól kezdve, de akár már korábban is, nagyon sokat mozognak éjjel a babák. Ez természetes és normális része az alvás fejlődésének és a mozgásfejlődésnek. A sok mocorgással hőt termelnek a babák, ami főleg a fejen és a talpakon távozik. Ezért tilos például sapkát adni az alvó babára. És ugyanezért rugják le a zokni is, amint lehetőségük van rá.

Takaró vagy hálózsák?

Nehéz kérdés, mert sok családnak beválik a hálózsák, szeretik használni. De érdemes mérlegelni. Pont azért, mert hajlamosak vagyunk túlöltöztetni és túlfűteni a lakásokat, és még hálózsákot is használunk, amit a baba nem tud lerázni magáról, nem tud kitakarózni belőle. Hiába van melege. Persze pont azért választjuk a hálózsákot, mert nem akarjuk, hogy kitakarózzon, megfázzon. De pont a kitakarózás lenne egy jó hőszabályozás a részéről. Ha sokat ébred a babád éjjel, akkor érdemes kipróbálni pár hétig, hogy változtattok és leveszed a hálózsákot és csak egy vékony takaróval takarod, amit le tud magáról rúgni.

Mibe öltöztessük akkor?

Ha 16-20 fok között van a lakás, akkor egy hosszú ujjú body és egy kisnadrág is elég lehet egy vékony takaróval. Ha inkább kezeslábast adsz rá, az is jó lehet, de legyen megfelelő méret (ne túl szűk és ne túl nagy). És betakarhatod egy vékony babatakaróval. Ha 1 évnél fiatalabb kisbabád van, és kiságyban alszik, akkor ne legyen az ágyban semmilyen rácsvédő, párna, babafészek vagy plüss. Csak a babád, az ágy aljához közel legyen a lábacskája és hónaljig legyen betakarva. Az öltöztetésről még ebben a videóban beszélek részletesen.

Mi van, ha sokkal melegebb van?

Vagy azért, mert itt a nyár ( a nyári hűtésről itt olvashatsz bővebben), vagy azért, mert nem tudod szabályozni a fűtést. Bármelyik is a helyzet, hűtsél minden erőddel. És akár egy szál pelusban is alhat a babád, ha nagyon meleg van.

Ha szeretnéd személyre szabottan átbeszélni az öltöztetést és más altatás kérdéseidet gyere tanácsadásra!